Kozárdi kirándulások

 

at11.gif (2795 bytes)

A 2008. évi Kozárdi Programok

Kozárdi Mangalica Disznótor, minden hétvégén, előzetes rendeléssel, min. 10, max. 40  fős csoportoknak

Jöjjön Kozárdra, a Cserhát alji gyönyörű völgyben megbúvó faluba, Budapesttől 80 km, Hatvantól, Gyöngyöstől, Balassagyarmattól alig 30 km. Igazi kirándulás autóval, biciklivel, gyalog és lóháton...

Művészek, kézművesek alkotás közben, portréfestők és fafaragók bűvölete, mézeskalács, vadvirágból emlékcsokor, népi zene, tánc, kultúrális programok, vasárnap mise az új kápolnáért, séta a falu határában, erdőben, gyümölcsösben, tóparton, a tiszta, megőrzött környezetben. Ökoturisztikai séták az andezitbányába, a Hármasforráshoz. Hosszú erdei séták Cserhátszentivánra, Bujákra. Horgászati alkalom a viztározón. Falusi izek, falusi étkek, mangalica sültek, házi italok, tánc, vigasság. Szobafoglalás az AgroTurizmus vendéglátó helyeken. Napfény, Csipke, Vadvirág, Kodák Vendégházak. Bővebb információ: Polgármester, Kozárd, Tel: 06-20-365-5758, email: >>> click

Pásztó, Ecseg és Alsótold háromszögében, egy kedves Cserhát-alji völgyben húzódik meg Kozárd. Keleten a Cserhát magasabb vonulatait lezáró Pogányvár nevű dombhát (320 m), északon a Nagymező megművelt fennsikja határolja. Északról Hollókő felől, déli irányban Ecsegről közelithető meg. A Mérges patak völgyében megbúvó kis falu ezeréves történelmével ősi magyar település, amely ma már formálódó agroturizmus kiránduló- és pihenőhely. Bensőséges csendjével, környezetének természeti szépségével, az erdők-mezők változatos állat- és növényvilágával kiváló lehetőséget nyújt a pihenőknek és a túrázóknak. A pogányvári kőbányák vidéke, a Barát-hegy és a Tepke gerince, a Bézma lankájának tisztásai és erdei kedvelt kirándulóhelyek.

A falu környéke a bronzkor óta lakott. A Kozárd név is a honfoglaláskori eredetre vall. A XV. századtól a Derencsényi család birtoka. Kozárdot Mátyás király 1473-ban Kalonday Simonnak ajándékozta. 1663-ban a török uralom alatt a váci nahije községei közé tartozott, három adóköteles házzal. A XVIII. századtól szlovákokat is telepitettek a megüresedett községbe, ittlétüket a falu földrajzi nevei is bizonyitják: Travnyik, Pohánka, Dubina. 1865-ben tűzvész pusztitotta el a falu kétharmadát. Ekkor még volt egy kis temploma is, de mára csak egy harangláb áll a faluban, amelyet 1894-ben épitettek. Még sok kontyosház megmaradt a tájba illő stilusban, s többségét ma is ebben a formában újitják fel.

Kozárd az 1900-as évek végéig hires bortermelő hely volt, jelenleg a falu határában alma, barack, szilva, cseresznye és mandula ültetvények diszlenek a falu határában viztározó tó épült, amelyet horgászatra is alkalmassá tesznek.

A község lakossága 200 körül van, közülük sokan már városiak, akik a hétvégi pihenőjüket töltik a gyorsan szépülő Kozárdon. A falu alig egy óra autózásra van Budapesttől, s az M3-as és a 21-es úton autóval, s a pásztói vasútállomásról autóbusszal könnyen megközelithető.

A falu határában a szőlők, a régi pincesor, a szép erdők, a patakpart, az új horgásztó, a zöldelő völgy, a héricses, borókás, csipkebogyós Pohánka domboldala, a barackos és cseresznyés kertek, az aprócska kozárdi Mérges patak, a ropogósra keményített illatos fehér ágynemü, a falusi élet homályosodó, de megmentett emlékei és igazi pihentető csend várja a túristákat Kozárdon. A faluból Ecseg, vagy Alsótold felől beérve a Milleniumi emléktábla mellett kell elmenni a Petőfi utcába patak partján, s onnan már látható a pár éve felújitott, minden kényelmi funkcióval ellátott Csipke Vendégház. A Fő úton a Kodák vendégház, a Fő útról nyiló Zrinyi közben a Napfény vendégház, nem messzire tőle a Vadvirág Étterem és Vendegszobak találhatók.

Aki szeretne kapni egy cseppnyi vidéki életet, s szeretne bekukkantani egy kis cserhátalji falu életébe, ha szeretné élvezni a harmatos hajnalt, a tavaszi kikericses napfelkeltét, a nyáresti hüvös szellőt, a szilvák és almák mosolyát, az őszi szüret csábítását, a téli susogó-zúgó fenyvest, a naphosszat rakodó karácsonyi hófúvást, ha szeretné látni a faluszéli erdőben a szarvasok, vaddisznók és rókák titkos játékát, ha új emberi erőt akar meríteni a falusi emberekkel való csevegésből, akkor biztosan eljön hozzánk. Nálunk alkalma lesz megkóstolni a palóc paraszti finomságokat, a sztrapacskát és a csodálatos ízes-illatos füstölt kolbászos és sonkás bablevest, a százados ízeket idéző mangalicakolbászt, s megkoronázhatja ebédjét igazi mákos rétessel. S aki teheti, reggelente belekóstolhat a kozárdi nyelvoldó szilvapálinkába s esténként poharazhat a Nagyszőlőből szüretelt mézes fehér borból is. Itt pihenhet örömmel és jókedvvel. Aki pedig palóc népszokásokat, népviseleteket szeretne látni, ajánljuk, tervezzen be egy kirándulást Bujákra vagy Hollókőre, ahol ünnepnapokon szép öltözetben parádézó fiatalokat láthat.

A kozárdi vendégházak:

Csipke Vendégház, Kozárd, Petőfi út 1. 3 szoba, 2-4-2 ággyal. Tel: 30-210-4308, email: >>> click

Napfény Vendégház, Kozárd, Zrinyi köz 5. Tel: 30-210-4308, email: >>> click

Kodák Vendégház, Kozárd, Fő út 16. Tel: 32-491-031, email: >>> click

Vadvirag Etterem es Panzió, Kozárd, Fő út 11. Tel: 32-491-003, email: >>> click

Kapcsolódó lehetőségek szomszédos településekkel:

Kirándulás Szentkútra

A Mátraverebélyhez közeli Szentkút a hagyományok szerint az ország egyik leglátogatottabb búcsújáróhelye, Szűz Mária kegyhelye. Több legenda is megemlékezik a búcsújáró hely kialakulásáról. A kegyhely számtalan csodálatos gyógyulásokról nevezetes, ezért a mai napig tizezrek keresik fel nagyobb búcsúk alkalmából.

A főbúcsú Nagyboldogasszony napjára, augusztus 15-re esik.Jelentős a Kisasszony napi, szeptember 8-i búcsú. Ilyenkor nagy körmeneteket rendeznek, amelyeken több ezer ember, sokan közülük népviseletben vesz részt. Ekkor egymás mellett láthatók a palócföldi települések merőben eltérő szin- és formakincset őrző ruházatai.

Kirándulás Pásztóra

A városi cisztercita rendház ma múzeumnak ad otthont. A múzeumban gyüjtötték össze "Évmilliók emlékei Nógrádban" cimmel a különféle földtörténeti korokból előkerült leleteket, s megtekinthetők itt a várostörténet dokumentumai is, amelyeket a bronzkortól a XX. századig terjedő időszakot ölelik fel. A cisztercita szerzetesrend története ugyancsak állandó tárlaton látható.

Ma a város fú látványossága a középkori emlékeket őrző romkert, amely a régi városközpont helyén bármikor szabadon látogatható. Itt áll az Oskolamester háza, ami a mai Magyarország egyetlen, rekonstruálhatóan fennmaradt, XV. századi mezővárosi polgárházza. A ház szobájában a régészeti feltárás során talált tárgyakat állitották ki. Pincéjében a középkori szőlőművelés emlékei láthatók.

 

Last revised: 10 augusztus 2008
asban200.gif (13991 bytes)

AgroTourism Home

AgroTourism Links

AgriMarket

AgroForum

E-mail

amban100.gif (5202 bytes)

agmban2.gif (10967 bytes)

Agrárutazások Magyarországra AgroTours to Hungary

Home International Pages Hungarian Pages


Copyright © 1997-2008 by AGROSERVICE Ltd., Hungary "AgriBusiness Club Project". ("AgriBusiness Club", "AgroForum", "Agropolis" "AgroTourism" and "Magyar AgroBiznisz" are copyright of Agroservice Ltd. Hungary.) All rights reserved.