A Kozárdi Almavölgy

Integrált Gyümölcs- és Agroturizmus Projekt

2003

Üdülőtelek elővásárlási akció a Kozárdi Almaliget Üdülőparkban - új, kellemes AgroTurizmus üdülési lehetőség a Cserhát alján, Kozárd határában, almáskertekkel körülvett, most létesülő üdülőparkban. Érdeklődni: Tel: 06-20-365-5758 (Dr.Hajasné Banos Márta)

Contact: email: >>> click http://www.agroservice.hu/fruitproject.htm

Tel: 36 20 365 5758, 39-348-252-3466, Fax 36 32 491-076

Integrált Gyümölcs- és Agroturizmus Projekt

A kistérségi fejlesztési projekt integrátora az Agroservice Mezögazdasági Termelö, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A programban résztvevö partnercégek a HBM Hűtőház, a Primagro Bio-Mezögazdasági Termelö és Kereskdelmi Bt. és sok, az agrár-integrációban már résztvevö östermelö. Emellett a projekthez kapcsolódnak a térségi gyümölcsprogramot már megkezdett és a kozárdi, ecsegi, pásztói földeken ültetvénytelepitéseket végzö magánszemélyek és partnercégek is. Ezek a termelök cseresznyét, ribiszkét, bodzát és almát telepítenek, számítva arra, hogy a jelen projekt biztosítja majd a hütöházat, és a teljes marketing szolgáltatást.

A projekt megvalósításának helyszine a Cserhát hegység déli völgye, Kozárd és Ecseg települések határa. A terület Nógrád megyében, a pásztói kistérségben található. A gyümölcsültetvények telepítése elsösorban az Ecseg és Kozárd között létesített viztározó köré koncentrálódik, olymódon, hogy a csepegtetö technológiához szükséges öntözövizet legfeljebb 2500 méterre kelljen továbbitani.

Az öntözovíz a Kozárd patakon létesített tározóból rendelkezésre áll, s az új ültetvényekben 2003-ban sikerült megindítani az öntözést.

A program koordinációs központja Kozárd, az Agroservice telephelye, ahol a legkorszerübb kommunikációs berendezésekkel felszerelt, s közúton jól megközelíthetö iroda áll a program szervezök és a szakmai stáb rendelkezésére. A fejlesztés által érintett terület Pásztótól 12 km-re, Salgótarjántól, Gyöngyöstöl, Hatvantól és Szécsénytol 30 km-re, Gödöllötöl, Balassagyarmattól 50 km-re, Budapesttöl, Egertöl, Jászberénytöl és Váctól 75-85 km-re terül el.

Infrastruktúra-alapellátás: A területen szekundér villamos hálózat, a központi telephelyen víz, gáz és telefon gerincvezeték húzódik. A projekt központjában rendelkezésre áll ivóvíz, földgáz, telefonvonalak, valamint irodák és szociális helyiségek. A termöterület öntözését és az ipari vízszükségletet a 2001-ben elkészült 144,000 köbméteres víztározó szolgáltatja.

Közutak: A terület közúton való megközelítése kelet-nyugati irányból az M-3 autópályán, annak a hatvani csomópontjától a 21. sz. úton észak felé haladva a Pásztó-Szécsényi úton lehetséges. Délröl a Jobbágyi-Szarvasgede-Csécse, míg északról a Hollókö-Felsötold-Alsótold útról, Pásztó felöl pedig a szécsényi útról leágazó bekötöút éri el az Ecseg-Kozárd térséget.

Vasút: A projektkez legközelebbi vasútállomás Pásztón van (14 km), jó személy és teherforgalmi kapacitással, nemzetközi és hazai gyorsvonatokkal.

Repülötér: A Ferihegyi repülötér Budapesten keresztül 94 km-re érhetö el, míg Gödöllö-Isaszeg felöl 86 km távolságra van. Az M0 M5-M3 közötti szakaszának megépültével a Ferihegyi repülötér elérhetösége lényegesen javul, s gépkocsival 1 órán belül lesz.

A gyümölcstermö projek-elemeket megközelitöen 1000 tonnás végterméket elöállító blokkokban célszerü megvalósítani. Az egy blokkot képviselö telepítést úgy kell tervezni és ütemezni, hogy azok 1-2 év alatt megvalósuljanak. Egy komplex blokk magában foglalja az ültetvény telepítését, annak közmüveit (öntözés, úthálózat, kerítés), a talajmüvelö, növényvédö, betakarító és szállító eszközöket, göngyölegeket, valamint a gyümölcskezelö-válogató rendszerrel ellátott ULO-technológiás hütött tárolót.

A termörefordulást követöen egy 30-35 hektáros ültetvényröl kb. 1200-1400 tonna alma várható. 80 százalékos étkezési alma arány figyelembevételével ekkora területröl az 1000 tonnás hütött tároló jól feltölthetö. A fajtaösszetételt egy telepítési egységen belül 3-4 fajtára célszerü korlátozni. Egy fajtából minimálisan annyit kell telepíteni, amennyinek a terméséböl megtölthetö egy hütöházi kamra, amely általában 100 tonna befogadó képességü. Szilva és kajszi tekintetében ez a területméret másként értelmezhetö, hiszen a kajszi tárolhatósági ideje legfeljebb 2-3 hét, a szilváé pedig általában 1-2 hónap.

A projekt hütött tárolói kb. 1000 tonnás egységekben valósulnak meg. A hütött tárolók technológiájának alkalmasnak kell lenni a jó minöségben betakaított friss gyümölcs hosszú élettartamú tárolására. Erre ma a korszerü oxigén-széndioxid-nitrogéngáz szabályozott alkalmazását lehetövé tevö ULO rendszerü hütött tárolók az alkalmasak, mert csak ezek képesek hosszú ideju almatárolást biztosítani. A hütött tárolókat ki kell egésziteni egy videótechnikás válogató, csomagolóval, valamint hütökamionokat kiszolgáló rakodó és irányító logisztikai rendszerrel. A friss fogyasztásra kevésbé alkalmas gyümölcsöt aszalóban lehet jól hasznositani. Ezért a projektben egy olyan aszaló, szárító rendszer kap helyet, amely energiájának jelentos részét thermo és folyadékos napkollektorok szolgáltatják.

A friss eladásra, illetve aszalvány készítésére alkalmatlan, valamint a környékbeli termelöktöl felvásárolt gyümölcsböl tiszta gyümölcspálinka készül. Ezt a jelenleg is müködö Agroservice Pálinkafözde korszerüsitésével, bövítésével kell megoldani. A bövítést viszont célszeru úgy elvégezni, hogy a mostani, valódi rézüstös rendszer maradjon meg a kis mennyiségek kifözésére.

Elengedhetetlen, hogy telepítésre csak olyan fajták, variánsok kerüljenek, amelyek a mértékadó picokon a fogyasztók által leginkább keresettek. Ezért pl. almából a Gála, Golden, Braeburn és a Fuji csoportok képezhetik a legnagyobb arányt. Ezeknek a legmodernebb, szép gyümölcsü, jól és hosszú ideig tárolható almák ma már egyre nagyobb területen találhatók meg az észak-olaszországi, és más nyugat-európai ültetvényekben. Ezért ezeknek a helyszíni kipróbálása Kozárd határában már 2003-ban megkezdödött, azért, hogy a Cserhát-alji mikroklímában láthassák a virágzás, beporzás, gyümölcsfejlödés, érés, gyümölcsszinezödés és fagyállóság alakulását.

Konkrét telepitési adatok:

Kajszi: 13 hektár. Fajták: Magyar kajszi, Ceglédi óriás, Bergeron, Pannónia, Ceglédi arany, Orange red, Ceglédi bibor.

Szilva: 9,5 hektár. Fajták: Blufree, Tulea gras, President, Cacanska lepotica

Kisérleti mandula ültetvény: 4,0 hektár, 2001 év őszén kezdett és 2003 tavaszára befejezett magvalósitás. Fajták: hazai nemesitésü fajták, keserü mandula alanyra szemezve

Alma 1. számú ültetvény: telepítés 2001. november. 12 hektár, kb. 36,000 fa.

Alma 2. számú ültetvény: telepités 2002. március, 12 hektár

Alma 3. számú ültetvény: telepités 2002. november: 22 hektár, 2003. március 5 hektár.

Az ültetvények fajtaösszetételét elsösorban a rendelkezésre álló hazai szaporítóanyag határozta meg: Golden Delicious Reinders, Gála Galaxy, Gála Must, Jonagored, Jonagored Supra, Pinova, Fuji-Kiku8 és Granny Smith fajtákból kerültek ki. 

Müszaki projekt elemek:

Hutött (Ultra Low Oxygen) tárolóhoz csatolt napenergiás gyümölcsszáritó.

Egy elöre meghatározott program szerint szükség van a gyümölcsös táblákat behálózó mezögazdasági utak kiépítésére, a csapadékvíz elvezetésre. A projekt megvalósítást befolyásolja a helyi utak mai rossz állapota. Ezeknek az utaknak a javítását a megyei fejlesztések között kell szorgalmazni.

A projekt elörehaladtával már 2002-tol megkezdődött a speciális gyümölcsmüvelö erö- és munkagépek, növényvédelmi célgépek beszerzése. Ebben a sorban elsöbbséget kapott a vegyszertakarékos elektrosztatikus permetezögépnek, az univerzális traktorra frontálisan függesztett fükaszának és más müvelö gépeknek, az alma ültetö- és támrendszert építö gépeknek valamint a korszerü gyümölcsbetakaritó célgépeknek a használata.

Az Almavölgy project elsödleges marketing az export piacokra, elsösorban Németországba, Skandináviába való szállitásra való felkészülés. Ezt a felkészülést már a telepitések elött el kell kezdeni, amelynek elengedhetetlen része a piacelemzés és nehány fontosabb vásárló-jelölttel való elözetes tárgyalás elvégzése.

A projekt termékei: Friss kajszi, friss szilva, friss alma, friss bogyósok, mandula, aszalt barack, szilva és száritott alma, valamint eredeti barack és szilvapálinka, valamint almából párolt calvados.

A projekt értékesithetö árúalapja:

2004: 70 tonna alma, 20 tonna kajszi, 15 tonna szilva

2005: 1000 tonna alma, 35 tonna kajszi, 50 tonna szilva

2006: 800 tonna alma, 40 tonna kajszi, 30 tonna szilva

2007: A termés 100%-ban elfagyott 2007. május 2-án

2008: 1,400 tonna alma, 80 tonna kajszi, 60 tonna szilva

A hosszú távú stratégia célja egy multinacionális élelmiszerláncba való bekerülés, amely folyamatos és megfelelö piacot biztosít az Almavölgy összes termékére és az EU csatlakozás idöszakában kellö referenciával bír egy export szerzödés esetén.

A Projekt megvalósítása körüli nehézségek és kockázatok.

A megvalósitás legnagyobb kockázata a banki finanszirozás és a fejlesztési támogatottság. A program olyan méretü, hogy hagyományos, saját eröt mobilizáló finanszirozása lehetetlen. A program ugyanakkor 12, egymástól müszakilag és finanszirozás tekintetében (szükség esetén tulajdonosi struktúrájában) különálló, ugyanakkor egymásra épülö projektekre bontható, amelyeknek a termelöi belsö és banki külsö finanszirozása külön-külön szervezhetö. A program megvalósitásának kulcskérdése tehát a marketing szempontjait elötérbe helyezö külsö finanszizozás.

A finanszirozáshoz képest másodlagos nehézséget az öntözött intenzív gyümölcstermelés szakmai tényezöi jelentik. Ezek között elsö helyen áll a nagy mennyiségü szaporítóanyag biztosítása, amely szükségessé teszi egy szoros kooperáció kialakítását hazai és külföldi nemesítö és szaporítóanyag-eloállító cégekkel. Pl. a programban szerepel egy üzemi szaporítóanyag törzsültetvény létrehozásának megvizsgálása, amelynek keretében hazai és külföldi nemesitöktöl származó elit anyagból az Agroservice Csoport területén történhetne a gyümölcs szaporítóanyag elöállítása.

A tulajdonosi viszonyokban (100% magántulajdon) változás nem történik, a projektben állami tulajdon nincs és várhatóan nem is lesz. A külföldi tulajdont tekintve jelenleg külföldi tulajdonosi érdekeltség nincs.

A program saját erö hányadának finaszírozásába elsosorban olyan külföldi tökét szükséges bevonni, amelynek érdekeltségi körébe tartozik a projektben elöállított friss és szárított gyümölcs tartós szerzödés alapján való megvásárlása. Ilyen célterület lehet Németország, Hollandia, Svájc, és a Skandináv államok.

Az agroturizmus projektek megvalósításához szintén szakmai befektetö bevonására kerül sor, amely például kedvezöen kapcsolja össze egy budapesti turistaprogramot a kozárdi-hollóköi-cserháti kiegészitö agro- és ökoturizmussal.

A megvalósítási tervezett menetrendje (vázlat)A program összetettségét, átfutási idejét, a szükséges saját erot és a kockázatot figyelembe véve a következo sorrendiség javasolható:

  1. Intenzív csonthéjas gyümölcsültetvény létesítése. A program-elem teljes kiépítettségében 38 ha kajszi, mandula, cseresznye és szilva ültetvény megvalósítását jelenti várhatóan 2002-ben.
  2. Intenzív almaültetvények létesítése. Szakaszos megvalósítással, teljes kiépítettségben 100-120 ha intenzív, friss fogyasztási célú almaültetvény létesítése a legkorszerubb, a piaci keresletben legjobb fajtákkal.
  3. Bogyós gyümölcs ültetvény létesítése. Szakaszos megvalósítással saját területen 52 hektár (integrácóval összesen 86 hektár) fekete ribiszke ültetvény létesítése.
  4. Gyümölcs hutött tároló létesítése. Szakaszolt megvalósítással 4600 tonna kezelo és 4 x 1000 tonna tartós huto kapacitás létesítése.
  5. Agroturizmus (élelmiszerbolt-csárda) alprojekt. Alapellátást biztosító, valamint falusi, agro- és ökoturizmust kiszolgáló alprojekt.
  6. Napenergiás gyümölcsaszalvány készíto üzem létesítése. A friss fogyasztásra (exportra) alkalmatlan gyümölcsbol szárított termékek eloállítása megújítható energiaforrás (napenergia) hasznosítással.
  7. Agroturizmus (vadászkúria) alprojekt. Az elozo turizmus alprojektre épülo, szálláshelybovito turizmus program-elem.
  8. Gyümölcsszesz lepárló üzem létesítése. A friss fogyasztásból, illetve aszalványkészítésbol kimaradt gyümölcs hasznosítását célzó, minoségi terméket (barack és szilvapálinka, Hungaricum) eloállító program-elem

 

Select Your Entry / Lépj be Itt
AgriBusiness Club Entry Magyar AgroBiznisz Belepô/Entry
AgroForum Entry Here/Belepô AgroTourism Entry/Belepô
AgriMarket AgrarPiac
Contact: email: >>> click

Copyright © 1997-2007 by AGROSERVICE Ltd., Hungary "AgriBusiness Club Project". Background sound: "Ave Maria". All rights reserved. Last revised: 18 június 2007