at11.gif (2795 bytes)

Térségi turisztikai információk, vendégházak, programok

Csipkeház

A Zöld Pihenő Alapítvány által ajánlott szálláshely

euragromic.gif (3732 bytes)

 

 

Gyorsnyomda és Egyedi Ajándék

Turbucz Offset Nyomda, Budapest

Új Vadvirág Étterem, Kozárd

Nézze meg legújabb prospektusainkat: 1. Kozárd, 2. Cserhátalji Zöldasztal

Kozárdi Csipkeház 

Cím A Vendégház címe: 3053 Kozárd, Petőfi út 1. (a szállásadó címe: 3053 Ecseg, Rákóczi u. 11)
Telefon +36-20-365-5758 és +36-30-210-4308
Fax +36-32-491-076
E-mail email: >>> click
Internet/web http://www.agroservice.hu/   Roominfo.hu - Magyarország szálláshelyeinek gyujtooldala
A ház vagy szoba ára

7-8 vendég esetén: 14000 Ft/fő+200 Ft/fő/éj Idegenforgalmi Adó (IFA). * 2-4 vendég esetén: 14500 Ft/fő+200 Ft IFA. Gyermek kedvezmények: 1 éves korig 100%, 2-6 éves korig 50%, 9-14 éves korig: 30%. 2 autónak van hely a kertben.

A ház turisztikai besorolása

Hagyományos építésű, kényelmes falusi vendégház (összkomfortos) pihentető környezetben, kis patak partján, fenyvestől 40 m-re, a fő utcától 30 m-re (térkép). Társ-vendégház 3 szobával és 10 férőhellyel 40 m-re, a Falubolt és a Vadvirág Étterem szintén 50 m-re.

A szobák száma és férőhelyek Gyönyörű szobák: a földszinten hagyományos tisztaszoba, 1 db tágas, kétszemélyes "nászággyal", az emeleten 1 db 4 ágyas (különállók) és 1 db 2 személyes franciaágyas kényelmes, tiszta szoba. Ez utóbbiban pótágy is elhelyezhető. A ház jól ellátott szekrénnyel, szőnyeggel, festményekkel, fafaragással, népi hagyomány szerinti bútorokkal. Hideg-melegvíz, zuhanyzókabin, 2 WC, társalgó, mindenkor tiszta, vasalt ágynemű
A fűtés központi fűtés, szobánként szabályozva
Kert gyepes, virágos pihenőkert, borókabokros élő sövény kerítéssel, 200 nm
Nyelvismeret magyar, angol, francia, olasz, orosz
Étkezés Étkezési lehetőség a helyi Étteremben!Természetesen a házban levő felszerelt konyhát is lehet használni, agroturizmus keretében helyi ételek, füstölt mangalica készítmények, helyi természetes lekvárok, mézek, a Kozárdi Almavölgy gyümölcsei, Kozárdi Vadászborok, nagyrédei és tolcsvai borok, kiváló pálinkák rendelhetők. Baráti társaságnak ajánljuk, hogy vegyenek meg egy hízott mangalicát vagy előre rendeljenek vadhúst, a szezonnak megfelelően.
 

Kozárd egész éven át várja a kedves vendégeket. A kozárdi fesztiválokra a Dél-Cserhát, Észak-Magyarország és szép országunk más vidékeinek gazdái hozzák el termékeiket Kozárdra. A gazdák jókat főznek, pálinkát kóstoltatnak, s az asszonyok-lányok finomakat sütnek. A kozárdi almaszüret augusztus vége felé kezdődik és november elejéig tart.

A Faluház dísztermében időről-időre festmény kiállítás és vásár várja a látogatókat. A ráérősebbek a Kozárdi Horgásztónál kellemes órákat tölthetnek el pecázással, de elsétálhatnak a Kozárdi Pincesorra is.

Érdeklődés a programokról: Dr. Hajas Pál, Euragro, +3630-210-4308, Dr. Hajasné Banos Márta, +3620-365-5758, www.agroservice.hu és www.kozard.hu email:email: >>> click

 

terkep3.jpg (10794 bytes)

kishaz260.jpg (11235 bytes)

tisztaszoba2.jpg (30066 bytes)szoba2.jpg (21892 bytes)
Hagyomány és kényelem A Kozárdi Almavölgy

tisztaszoba.jpg (26274 bytes)

csipkekonyha.jpg (16679 bytes)

Tisztaszoba a Csipkeházban --- Felszerelt konyha

 

Primagro Mangalica Farm a határban, és füstölt mangalica szalonna Kozárdon

 

A kozárdi őshonos baromfiudvar, a víztározó és horgásztó

Kozárdi Millennium, 2001 Kozárdi harangláb és szabadtéri mise, 2004

Vendégházunk az első gyönyörűen helyreállított kozárdi falusi parasztház, amely az igényes, falusi környezetben pihenni vágyó turistáknak készült. Számos hagyományőrző kulturális programnak is tanúi lehetnek, mint pl.: Kozárdi Barackfesztivál (július), Szüreti Felvonulás (szeptember)

Palóc Ízek - Különleges kajszibarack, szilva, bodza

feketeribiszke és cseresznye lekvárok Kozárdon!

Érdeklődés: Dr. Hajas Pál, Euragro, +3630-210-4308, Dr. Hajasné Banos Márta, +3620-365-5758, www.agroservice.hu és www.kozard.hu email:email: >>> click

Kozárdi Mangalica Disznótor, minden hétvégén, előzetes rendeléssel, min. 10, max. 40  fős csoportoknak

KOZÁRDI HÍVOGATÓ - KOZÁRDI KIRÁNDULÁSOK

Kozárd

Jöjjön Kozárdra, a Cserhátalji gyönyörű völgyben megbúvó faluba, Budapesttől 80 km, Hatvantól, Gyöngyöstől, Balassagyarmattól alig 30 km. Igazi kirándulás autóval, biciklivel, gyalog és lóháton... Séta a falu határában, erdőben, gyümölcsösben, tóparton, a tiszta, megőrzött környezetben. Ökoturisztikai séták az andezitbányába, a Hármasforráshoz. Hosszú erdei séták Cserhátszentivánra, Bujákra. Horgászati alkalom a viztározón. Falusi izek, falusi étkek, mangalica sültek, házi italok, tánc, vigasság. Szobafoglalás az AgroTurizmus vendéglátó helyeken. Napfény, Csipke, Kodák Vendégházak, Étterem a kozárdi Patakparton. Bővebb információ: Kozárd, Tel: 06-20-365-5758, email: >>> click

herics284.jpg (13790 bytes)

A zöldellö völgy, a héricses, borókás, csipkebogyós Pohánka domboldala, a barackos és cseresznyés kertek, az aprócska kozárdi Mérges patak, a ropogósra keményített illatos fehér ágynemű, a falusi élet homályosodó, de megmentett emlékei és igazi pihentető csend várja Önt Kozárdon a Petőfi utcai szép kis házunkban. Kozárd erdeiben csodálatos tavaszi hérics virágzást talál minden tavaszon, április elején.

cseri284.jpg (13639 bytes)

Ha szeretne kapni egy cseppnyi vidéki életet, s szeretne bekukkantani egy kis cserhátalji falu életébe, ha szeretné élvezni a harmatos hajnalt, a tavaszi kikericses napfelkeltét, a nyáresti hűvös szellőt, a szilvák és almák mosolyát, az őszi szüret csábítását, a téli susogó-zúgó fenyvest, a naphosszat rakodó karácsonyi hófúvást, ha szeretné látni a faluszéli erdőben a szarvasok, vaddisznók és rókák titkos játékát, ha új emberi erőt akar meríteni a falusi emberekkel való csevegésből, akkor biztosan eljön hozzánk. Nálunk alkalma lesz megkóstolni a palóc paraszti finomságokat, a sztrapacskát és a csodálatos ízes-illatos füstölt kolbászos és sonkás bablevest, a százados ízeket idéző mangalicakolbászt, s megkoronázhatja ebédjét igazi vadvirágos mákos rétessel.

S aki teheti, reggelente belekóstolhat a kozárdi nyelvoldó szilvapálinkába s esténként poharazhat a Nagyszőlőből szüretelt mézes fehér borból is. Itt pihenhet örömmel és jókedvvel. Kozárd régen is szőlőiről, gyümölcsöseiről volt híres. Most újjáélednek a határban a gyümölcsösök, lassacskán újra kinyitnak a gyönyörű pincék, ahol esténként, hétvégeken kellemes borkóstolást és szalonnasütést lehet csapni.

Sétálhat a tavaszi-nyári határban és erdőszélen, megkeresheti az egyedülálló tavaszi csillagvirágot, amely védett természeti érték. Aki pedig palóc népszokásokat, népviseleteket szeretne látni, ajánljuk, tervezzen be egy kirándulást Bujákra vagy Hollóköre, ahol ünnepnapokon ilyen szép öltözetben parádézó fiatalokat láthat.

 

Mindezt megtalálhatja egy szép három hálószobás, (nyolcágyas) tiszta falusi házban, gyönyörű tiszta fürdőszobával, konyhával, gyepes-virágos kerttel, telefonnal, alig egy órányi autózásra Budapesttől. Telefonáljon a 06-30-210-4308 számra vagy küldjön e-mailt a email: >>> click címre. Dr. Hajasné Banos Márta, Kozárd Petőfi út 1

 

A tavaszi Kozárd

További szabadon választható séták, programok:

Séta Kozárdon a Kápolna és a Harangláb körül 1 óra * Séta az Anna Kápolna Tanösvényen a  Mandulaligetbe, a Pincesorra és a Vereskő melletti erdőbe: 1,5-2 óra

Séta a Geológiai Tanösvényen az Andezitbányához 2 óra * Séta a Mangalica Farmhoz 1 óra

Séta a Víztározóhoz 1 óra * Séta az Almaligetben 1-2 óra

Séta a Falusi Erdőben 2-3 óra * Séta a Hármasforráshoz 3-4 óra

2-4 órás autós kirándulások Hollókőbe, Szécsénybe, Bujákra (Glatz Oszkár Galéria-Telefonos előjelentkezéssel), Salgótarjánba, Somoskőújfaluba, Balassagyarmatra

A völgyek ölelte Kozárd

Almavirágzástól a palóc konyháig

(Tarnóczi László)

Százhektáros, korszerű technológiát alkalmazó gyümölcsös telepítésével, hűtőház építésével, mangalica farm létesítésével alapozták meg agrárturisztikai fejlesztéseiket a kozárdiak. A kandidátus agrármérnök, Dr. Hajas Pál, felesége, a település polgármestere, Hajasné Banos Márta, valamint Kodák István és Kodák József családi vállalkozásaik révén néhány éve a Cserhát egyik apró gyöngyszemének fényesítésébe kezdett: Kulturális, művészeti, gasztronómiai és a helyi élelmiszereket, borokat, pálinkákat bemutató rendezvényekkel hívják fel a helyiek, valamint az ország távolabbi szegleteiben élők figyelmét a magyar vidék szépségére, értékeire.

Évről-évre több száz hazai és külföldi látogatót fogadnak, a 2004-ben három miniszteri delegáció járt náluk, a Svéd agrárminiszter, a Dán Földművelésügyi Miniszter és a Dél-afrikai pénzügyminiszter kíséretében.

A nagy tömegeket vonzó rendezvényeik: Kozárdi Majális, amelyet immár Almavirág Ünneppé kereszteltek (ápr. 30-május1.), a Kozárdi Művészeti Napok  (június utolsó hétvége), valamint a szeptember harmadik hétére eső Magyar Ízek - Magyar Színek gasztronómiai és gyümölcsfesztivál.

Kozárdon ma már több mint 40 vendégágy várja a turistákat, s tavasztól a palóc ételeket kínáló Cserfa Csárda mellett a Cserfa Panzió is. A falu határában újra honosították a gyümölcsösöket, a mintakertekben több mint nyolcvan (!) alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, kajszi, mandula, ribiszke, dió és birs fajtat tudnak az érdeklődőknek bemutatni. A kozárdi gyümölcsökből finomabbnál finomabb lekvárokat készítenek a településen.

Egy éve működik az Agroservice Oktatási és Tájékoztató Központ Kozardon, ahol 40 fős tantermükben 2004-ben török kormánytisztviselő-csoportot képeztek ki, de fogadtak itt olasz, holland, dán, svéd, litván, angol, szerb és finn agrár szakmai delegációkat, akik a professzionális "turizmus" tanulmányozására érkeznek a Cserhátba. Az oktatóközpont naptári előjegyzésében svéd farmercsoport és egy olasz egyetemista-diákcsoport szerepel.

Felújítják a pincesort – A kozárdi vidékfejlesztők terveinkben szerepel a falu pincesorának felújítása, amelyhez az általunk ültetett Mandula Ligeten keresztül vezet majd a sétaút, s pályázatokban bízva kápolna és ifjúsági szálláshely is lehet a faluban, ez utóbbiban a művésztábor kap majd helyet. A kozárdiak az ecsegi helytörténeti gyüjteményt, a műemlék jellegű ecsegi templomot, valamint a sok-sok kozárdi palócházat is ajánlják a turisták figyelmébe, a turisták komfortját növelően pedig a jelenleginél jobb utak építésére pályáznak.

Horgászat, vadászat - Kozárd határában néhány éve víztározó tavon pihentetheti a szemét a látogató. Horgászok kedvelt paradicsoma lesz ez is hamarosan, miként a vadászoknak is jó hír, hogy megalapították a Természetbarátok Környezet- és Vadgazdálkodási Egyesületét, amely immár 5000 hektáron folytat természetmegóvó vadgazdálkodást és vadászatot, immár visszajáró természetvédőkkel és vadászokkal.

További információk: A kozárdi fejleszések elősegítésére létrejött a Kozardert Alapítvány, s bejegyzés alatt a Zöld Pihenő Alapítvány, amely az öko-turizmust népszerűsíti. A Kozardi székhelyű Euragro Kft. a koordinátora a Magyar AgroTurizmus Konzorciumnak, s ugyancsak az Euragro Kft. Képviseli Magyarországot az egész Europát átfogó Rural Tourism International Training Networkben .Ugyancsak az Euragro és Dr. Hajas Pál a koordinátora az EU European Tourism Handbook project részét képező Spa (Gyogyviz) Tourism Hungary Provisional Learning Area projektnek, amelyben hat Nyugat-európai ország mellett egyedül hazánkat vették figyelembe. Mindezekről bővebben a www.agroservice.hu internetes címen található további információ.

nav_farm_hirek_thr.gif (3515 bytes)

asban200.gif (13991 bytes)

AgroTourism Home

AgroTourism Links

AgriMarket

AgroForum

E-mail

  Last revised: 16 december 2014
Agrárutazások Magyarországra AgroTours to Hungary

Home International Pages Hungarian Pages

email: >>> click


Copyright © 1997-2014  by AGROSERVICE Ltd., Hungary "AgriBusiness Club Project". ("AgriBusiness Club", "AgroForum", "Agropolis" "AgroTourism" and "Magyar AgroBiznisz" are copyright of Agroservice Ltd. Hungary.) All rights reserved.