euragromic.gif (3732 bytes)

the project partner

Train to Ecolabel

Az ökocimke megismertetése

Ecolabel

Train-to-Ecolabel Oldal

Ökocimke

Press Release

Sajtóanyag

Links

Környezet/Turizmus/Nemzetközi Együttműködés

 Hozzuk el a “Virágot” Európába!

(2005. December 6.)

Kilenc ország 13 szervezetének közreműködésével megkezdődött a “TRAIN TO ECO-LABEL” – magyarul “AZ ÖKOCIMKE MEGISMERTETÉSE” című innovatíve EU Leonardo projekt végrehajtása. 

Az európai úniós Leonardo project jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a tagországokban sikeresen megvalósuljon a környezeti fenntarthatóság és a turisztikai szállásadó szektorban csökkenjen a munkanélküliség. A project az Európai Bizottságnak a szállásadó szektorra vonatkozó két fontos gondját igyekszik megoldani: csökkenteni a szezonális munkanélküliséget és széles körben megismertetni az Európai Ökocimkét.

 A project célja olyan környezetvédelmi alapú képzési modell és tananyag kidolgozása, amely elősegíti az Európai Bizottság által garantált kiemelt környezettudatos minőséget, az Európa-szerte egyetlen hivatalos minősítésnek elfogadott Európai Ökocimke megismertetését a turisztikai szállásadók és kemping vállalkozások üzemeltetői között. A project, amelyet jelentős részben az Európai Bizottság “Leonardo da Vinci” programja finanszíroz, első eredményeit 2006. végére hozza nyilvánosságra.

 A hangsúly két fontos célcsoporton van: az egyik a turisztikai szállásadó szektorban dolgozó kevésbé képzett, illetve a csak szezonálisan foglalkoztatott munkaerő, akik a környezeti-ökológiai képzés során elsajátítják az Európai Ökocimke lényegét, a másik pedig azon menedzserek csoportja, akik igyekeznek megszerezni az EU Ökocimke minősítést.

 A project középpontjában olyan környezeti kritériumok kidolgozása áll, amelyek egy web-internet alapú figyelemfelkeltő és képzési program keretében 10 országban (Ausztria, Dánia, az Egyesült Királyság, Görögország, Hollandia, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország, és Portugália) és nyolc nyelven lesznek hozzáférhetőek és lehetővé teszik az Európai Ökocimke sikeres megszerzését a szállásadók részére.

 A project szakértői egy teljesen új tréning módszert dolgoznak ki, amelyet folyamatosan lefordítanak az együttműködők nyelvére és ki is próbálják majd a programban résztvevő országokban. Az egyes nemzeti tananyag-változatok tartalmazzák majd a nemzeti Ökocimke kritériumait is azok számára, akik először az Európai Ökocimkét majd ezt követően a nemzeti minősítést. 

 A tananyag didaktikusan a tanulókat célozza meg egy magántanulás, illetve a tevékenység elvégzésével, gyakorlásával egybekötött tanulás keretében. Természetesen a tananyagot tanárok által vezetett kurzusokra is alkalmassá teszik, figyelembe véve azoknak az igényeit és körülményeit, akik még nem nagyon vannak hozzászokva az internet-alapú távoktatáshoz.

 2007-ben a tréninghez szükséges tananyag teljes egészében és valamennyi közreműködö nyelvén hozzáférhető lesz, elősegítve ezáltal a turisztikai szállásadók és kempingeket üzemeltetők számára, hogy a legmagasabb európai szinten megvalósíthassák a környezetbarát turizmust.

 További információkért kérjük forduljon bizalommal az Ökocimke Leonardo project vezetőihez:

Dr. Hajas Pál, EurAgro Trainings, Kozárd, euragro@globonet.hu, tel: (++36) (30) 210-4308.

Rainer Stifter, Energon, Bécs, Ausztria, rainer.stifter@energon.co.at , tel: (++43) (676) 581-6038

Látogasson el a következő weboldalakra: Projekt weboldal: www.traintoecolabel.org és a Magyar verzió: www.euragro.hu Eco-label (Ökocimke) weboldal: www.europa.eu.int/ecolabel és www.eco-label-tourism.com