at11.gif (2795 bytes)

 

Almavölgyi szép napok

Kozárdon az agrárberuházások a vidék fejlődését szolgálják

Népszabadság • Tarnóczi László • 2004. július 28.

Kozárdon javában tart a barackszezon, de már az almaszüret előkészületei is megkezdődtek. Az új hűtőházban a legkorszerűbb technológiával tartósítanak.

A Cserhát keleti lejtőin százhektáros gyümölcsös díszíti a tájat. Az elmúlt tíz évben mintegy hárommilliárd forintot fektettek a Bézma-hegy lábánál az agráriumba. A fejlesztések azonban nem csupán az ágazatra, de a falu fejlődésére és a környék turisztikai kilátásaira is kedvező hatást gyakorolnak.

Szedd magad akcióban és órabérben is dolgoznak a kozárdi PrimAgro gyümölcsösében, ládaszám viszik a mézédes magyar barackfajtákat. A ceglédi méretével, ízével, no és a 13-14 százalékos cukorfokával nemcsak a környékbeli háziasszonyok, de az ide érkező holland, angol és olasz agárszakemberek elismerését is kiváltja.

A falu fölötti dombon áll az új hűtőház: a százmilliós beruházást a Nógrád megyei Területfejlesztési Tanács is támogatta. Az intenzív csepegtetéses rendszerrel öntözött almás, barackos, meggyes és bogyósgyümölcsös termésének befogadására, a jobb értékesítési pozíció megszerzésére építették, már uniós piaccal számolva. Mindez része annak az egységes agrár- és vidékfejlesztési beruházásnak, amely a jövőjét jelentheti a 190 lakosú palóc falunak.

A 700 tonna befogadóképességű hűtőház különlegessége, hogy nem csupán az állandó alacsony hőmérséklettel, de a legkorszerűbb technológiával tartósít: oxigént von el a gyümölcs környezetéből, s nitrogénben gazdag levegővel meggátolja a nem kívánt érési folyamatot.

A kozárdiak a palóc táj ízvilágát szeretnék megismertetni szűkebb és tágabb környezetükben. Hűtőházukat arra készítik fel, hogy nem csupán a környéken termett gyümölcs frissen tartását szolgálja, de a feldolgozásra, sőt a helyiek által eltett befőttek és levárok hőkezelésére is alkalmas legyen. A Kozárd név, valamint a PrimAgro és az EurAgro a jövőben így védjegye lehet mind a biotermesztésnek, mind a mikroklímája szerint sajátos adottságú tájnak, amelynek konyhakultúrája is figyelemre méltó. Az ide látogató vendégek így az év minden szakában kóstolhatják Palócföld gyümölcseit, amelyek legközelebb októberben Torinóban, az eredeti élelmiszerek világtalálkozóján két tucat magyar termelővel együtt vizsgáznak.

Hajas Pál agrármérnök, kandidátus, az ENSZ élelmezésügyi szervezetének, a FAO-nak most éppen Rómába akkreditált munkatársa szabadidejének minden percét ezen a vidéken tölti. A családjuk érdekeltségébe tartozó vállalkozások ugyanis bőven adnak munkát. A PrimAgro gyümölcsöskertjei, az EurAgro egyetemistáknak, egyetemi vidékfejlesztő oktatóknak konzultációs és gyakorlati kísérleti terepet biztosító tevékenysége, az Agrosevice Szövetkezet szolgáltatásai, az AgroKozárd Szövetkezet működtetése, a családi gazdálkodóként, illetve őstermelőként való foglalkoztatás jól szervezettséget követelnek. Minden cégnek meghatározott feladata, tevékenysége van, hiszen együttesen 1100 hektáron gazdálkodnak, amiből a gyümölcsös mérete 104 hektárra nőtt, miután egy tájseb begyógyítására négy hektárt mandulafákkal ültettek be. A szántóföldi gazdálkodás, az állattartás, sőt a turizmusszervezés is megköveteli a munkamegosztást.

A családtag Kodák István irányítása alatt működő mangalicatenyészetük, valamint fiuk, az agrármérnök végzettségű Hajas Péter vezette vadásztársaság eredményessége újabb és újabb fejlesztésekre ösztönzik a kozárdi agrárvállalkozókat. A település infrastuktúrájának fejlesztéséért és a falu szépítéséért pedig a feleség mint polgármester a felelős. Az eredeti szakmája szerint népművelő Hajasné Banos Márta szülőfalujának hétköznapjait és ünnepnapjait szervezi - társaival együtt csinosítja a falut, itt ugyanis minden képviselő-testületi tag nő.

A gondos női és markos férfikezek munkája fedezhető fel a település gondozott közterein, rendezett patakpartján, csárdává szépített kocsmáján. A kirándulókat itt barátságos, igen jó színvonalú vendégházakban fogadják. Kozárdon felkészültek a kerékpáros, autós, sőt a lovas kirándulók fogadására is. Az Almavögyként emlegetett vidéken a művészeti napok költségeit is az agrárcégek állják. "Kultúrára is szükség van. Fizetjük, mert e nélkül sem lehet élni" - mondja búcsúzóul Hajas Pál. Mint megtudom, egy hónapja hatszáz vendég járt Kozárdon egy kétnapos rendezvényükön.

Háromszor annyian voltak, mint ahányan a falut lakják.

 

Kozárd

Jöjjön Kozárdra, a Cserhát alji gyönyörű völgyben megbúvó faluba, Budapesttől 80 km, Hatvantól, Gyöngyöstől, Balassagyarmattól alig 30 km. Igazi kirándulás autóval, biciklivel, gyalog és lóháton...

Séta a falu határában, erdőben, gyümölcsösben, tóparton, a tiszta, megőrzött környezetben. Ökoturisztikai séták az andezitbányába, a Hármasforráshoz. Hosszú erdei séták Cserhátszentivánra, Bujákra. Horgászati alkalom a viztározón. Falusi izek, falusi étkek, mangalica sültek, házi italok, tánc, vigasság. Szobafoglalás az AgroTurizmus vendéglátó helyeken. Napfény, Csipke, Kodák Vendégházak, Vadvirag Vendégház. Bővebb információ: Polgármesteri Hivatal, Kozárd, Tel: 06-20-365-5758,

email: >>> click

 

The AgriBusiness Club is great place to promote agricultural trade, partnership and exchage of ideas. Our aim is to create global forum for corporate and private clients in agriculture and related fields. The Club is also open for co-operation with agricultural websites of the World.

Agro / AgriWeb Connections

AgriBusiness Partners Visit our Members and Partners! Your visit on their websites will help to promote our partnership. Your visit is already business promotion.

Hungarian AgroBiznisz Directory This is the first web-based Hungarian Agricultural Phone Book, with more than 6000 entries, with phone and fax numbers, postal and mailing address, e-mail and internet/web addresses. Updated weekly.

Agricultural Exhibitions, Fairs, Shows One of the most frequently visited page, which presents an updated list of agricultural exhibitions, fairs, shows in Hungary and other European countries. The page has a direct link to AgriSurf Calendar to lead the visitors to the International Agricultural Shows and major international events.

AgriMarket New opportunities: on-line trade promotion, and opening internet shops. In our AgriMarket section, you can now open on-line shops to show products and services. There is a direct transfer to the Hungarian AgrárPiac section.

AgriConsulting International Section with guest pages of agricultural consulting firms and links to relevant databases. We also maintain an AgriExpert roster with curriculum vitaes of various agricultutal consultants. Some examples:

Agroinvest - Hungary Agricultural consulting and engineering firm with wide range of activities.

STECIA - Tunisia Engineering Consulting firm in Tunis.

Hungarian Club For Hungarian visitors we offer to go direct to this page or they might jump to the Magyar AgroBiznisz, with news and actualities in national and regional agriultural matters.

Press Links Go to our page with press links to agriculture and economic press.

WebWindows Selection of useful links in agriulture and related fields.

See our AgriBusiness Partners: Next Page

 

Don't forget: the AgriBusiness Club offers you a competitive trade promotion! Please check out at our Membership Page or send

email: >>> click

 for more info.

Back to: ASWeb Introduction

Site Map International/English Hungarian/Magyar Sections

Home International Pages Hungarian Pages


Copyright © 1997-2006 by AGROSERVICE Ltd., Hungary "AgriBusiness Club Project". Background sound Emanuele Angelino:"I Wonder How I Have Been LoosingYou". ("AgriBusiness Club", "AgroForum", "Agropolis" and "Magyar AgroBiznisz" are copyright of Agroservice Ltd. Hungary.) All rights reserved. Last revised: 29 July 2006