2fej.gif (8211 bytes)

Napfény Vendégház, Kozárd

Email: Club@agroservice.hu Last revised: 27 September 2004

Visitors:

A Provisional Learning Area (PLA) Magyar Team Információs Oldalai

PLA Basics

PLA-Gyogyviz

Több mint 500 ásvány-és gyógyvízforrást tartanak nyilván, többségük az Alföld peremén, a középhegységeket szegélyező törésvonalak mentén fakad, illetve az Alföldön és a Dunántúlon kerül a felszínre mélyfúrásokkal, de kiemelendők a főváros ásvány-és gyógyvizei. Budapest a világ egyetlen nagyvárosa, ahol több mint száz termálforrás és kút van, ennek alapján közel harminc fürdő működik, a gyógyfürdők száma pedig több mint egy tucatnyi. Az ország területén egyébiránt 135 elismert gyógyvíz (gyógyhatású termálvíz) tör a felszínre. A gyógyfürdők száma 35 és ezen kívül 30 további helyen található gyógyvízzel üzemelő fürdő. Hazai ásvány- és gyógyvizeit elsősorban összetételük és gyógyászati alkalmazhatóságuk alapján csoportosítják. Íme a legfontosabb hat csoport lelőhelyeikkel - s hetedikként a ráadás, a gyógyvízváros Budapest.

1. Az egyszerű, oldott anyagban szegény termális vizeket elsősorban a mozgásszervek reumás betegségeinek kezelésére használják, de több-kevesebb sikerrel minden olyan megbetegedés esetén is, melyek gyógyításában gyógyfürdőktől valamilyen eredmény várható. Ismertebb, oldott anyagban szegény termális vízek, langyos vizű források: Pünkösdfürdő, Csillaghegy, Római fürdő, Lukács fürdő, Esztergom, Miskolc-Tapolca, Tata, Sikonda.

2. A szénsavas vizek, vagy más néven savanyúvizek sótartalmuknak köszönhetően többnyire az alkáli-hidrogén-karbonátos és kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos vizek csoportjába tartoznak. Az alkáli-hidrogénkarbonátos szénsavas vizek közül a leghíresebb a bükkszéki Salvus víz, mely gyomor - és légúti betegségek kezelésére alkalmas. Hasonló vizet találtak még Balfon, Bükön és Szécsényben. Tisztán alkáli-hidrogénkarbonátos, vagy más néven alkalikus vizekre bukkantak többek között Gyopáros-fürdőn, Gyulán, Mezőtúron, Nagyatádon, Balmazújvárosban. Ezek közül a jelentős szódabikarbóna tartalmú vizek gyomorsavtúltengés ellen hatásosak, ellenben a kevés oldott anyagot tartalmazó alkalikus vizű fürdők a reumás mozgásszervi betegségek és egyes nőgyógyászati elváltozások gyógyítására alkalmasak. A legjelentősebb szénsavas vizű gyógyfürdő a balatonfüredi, ahol kalcium-magnézium-hidrogénkarbonát tartalmú vízben van jelen szénsav. Régebben a gyomorbetegségek kezelésére alkalmazták e fürdőt az ivókúra kezeléssel, ma már a hely szív és érrendszeri betegségek gyógyítását szolgálja. Hasonló jellegű víz fakad Csopakon, Kékkúton, Fonyódon, Mohán, ezeket palackozva hozzák forgalomba.

3. A hazai ásványvizek legnagyobb része a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos (földes-meszes) vizek csoportjába tartozik. E vizeink köré épültek ki a budapesti Császár, Lukács, Rácz, Rudas és Gellért fürdő egyes forrásai. Ezek egyúttal meleg, kénes, radioaktív vizek is. Főleg reumatikus izom és idegbetegségek ellen hatásosak. Ivókúraként a gyomor és a légutak hurutjának gyógyítására alkalmazzák e vizeket.

4. A gyógyvizek kloridos (konyhasós) csoportja jódos. A konyhasós-jódos meleg vizekkel főleg reumás jellegű mozgásszervi megbetegedéseket, másodsorban pedig nőgyógyászati megbetegedéseket kezelnek. Ilyen gyógyfürdők vannak Hajdúszoboszlón, Cserkeszőlőn, Debrecenben, Berekfürdőn, Zalakaroson, Nyíregyháza-Sóstón. A szulfátos, vagy más néven glaubersós, keserűsós vizek nagyobb mennyiségben és töménységben hashajtó hatásúak, kisebb mennyiségben az epehólyag kiürülését segítik elő.

5. A kénes vizek nőgyógyászati betegségek kezelésére jók, de reumás jellegű mozgásszervi megbetegedések gyógyításában is használatosak, és még alkalmas bőrgyógyászati megbetegedések kezelésére. A kén a legkülönfélébb alkatrészekkel együttesen fordulhat elő, így a vizeket ezeknek a kombinációknak megfelelően különböztik meg. Kénes vizek találhatók Harkányfürdőn és Hévízen. A Parádi-víz alkáli-hidrogénkarbonátos-szénsavas-kénes forrásvíz. Mezőkövesden kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos-kénes vizet tártak fel. Kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos-kloridos és szulfátos-kénes vizet találtak Balfon.

6. A radioaktív vizek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. Emellett a gyógyításban alkalmazzák ezeket ivókúra és fürdőkúra formájában is, a mozgásszervek reumás betegségei és idegfájdalmak esetén. Egyszerű hévízes radioaktív fürdő van Hévízen, Egerben és Miskolc-Tapolcán. Kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos radioaktív hatásúak a Rudas, Rácz és Gellért fürdő egyes forráscsoportjai.

7. Mindent egy helyen: Budapest. Legfőbb idegenforgalmi vonzereje gazdagsága gyógyvizekben. E gazdagság világviszonylatban is egyedülálló. A budai oldal hőforrásait már a kelták, illetve a rómaiak is ismerték, Aquincum pedig a rómaiak korában valóságos fürdővárossá fejlődött, maga a név is erre utal. A török korban épültek ki a még ma is működő fürdők a város területén, a Duna parton. Példa erre a Rudas-fürdő. Az újkori fellendülés a XIX. század közepén indult meg, Than Károly kémiatanár elméleti és Zsigmondy Vilmos mérnök gyakorlati munkássága nyomán. A század végétől sorra emelték a hatalmas fürdőépületeket: ekkor épült a Margitszigeti Gyógyfürdő, a Széchényi Gyógy-és Strandfürdő, valamint a Gellért Gyógyfürdő. A budapesti gyógyfürdők különböző hőfokú és gyógyhatású vizei naponta mintegy 70 millió liter vizet adnak. A körülbelül 80 hőforráson kívül fúrt artézi kutak is adnak gyógyvizet. Ezek közül a legmelegebb a Széchenyi fürdő II. számú, 1257 m mély kútja (77C). Az ásványi sókban gazdag források vize különböző betegségek gyógyítására alkalmas, fürdő, ivó és inhalációs kúra formájában. A budai oldal fürdői három nagy forráscsoportból kapják vizüket. A Gellérthegy tövében fakadó gyógyvizek táplálják a Gellért, a Rudas és Rácz fürdőt, míg a József-hegyi forráscsoport vize a Lukács és a Császárfürdőbe, az óbudai forrásoké pedig a Római, Pünkösd és Csillaghegyi fürdőkbe folyik. A Margitszigeten fúrt kutak táplálják a Nemzeti Sportuszodát, a Thermal Hotel medencéjét, mely utóbbihoz vízgyógyintézet is csatlakozik. Pest legrégebbi meleg vizű fürdője a Széchenyi fürdő. Az Árpád híd pesti hídfőjénél feltörő meleg vizű forrás táplálja a Szabadság fürdő medencéit.
 

Gyógyturizmus Magyarországon

2003. április 11., péntek

Magyarország különösen gazdag gazdag termálvizekben: hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban egyedülálló. Több mint ezer 30 °C fölötti melegvizet és jelentős részben gyógyvizet adó kutak száma. Válogasson legjobb fürdőnkből!

Magyarország különösen gazdag gazdag termálvizekben: hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban egyedülálló. Az ásvány- és gyógyvizek nagy része oldott ásványi anyagokat is tartalmaz, így gyógyhatású, azaz fürdő- és ivókúrára alkalmas.

Jelenleg több mint ezer a 30 °C fölötti melegvizet és jelentős részben gyógyvizet adó kutak száma. Hazánk gyógyvizei az ország szinte minden régiójában megtalálhatóak, a kutak háromnegyede az Alföldön található.

Az országban mintegy 150 melegvizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális - többek között radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos vizet tartalmazó - fürdő található. Európa egyetlen barlangfürdője Északkelet-Magyarországon a tapolcai, a Balaton közeli Hévíz pedig Európa legismertebb meleg (33 °C) gyógyvizű tava. Budapest - évtizedek óta a világ "fürdőfővárosa" - egyes fürdőit már a török időkben használták. A fővárosban két tucat fürdő és 13 gyógyfürdő van.

Magyarország ásványvíztermelése 2000-ben 385 millió liter volt.

Ismertebb gyógyfürdőink:

B erekfürdő Gyógyfürdő
A Debrecentől 50 km-re elhelyezkedő, Hortobágyi Nemzeti Park mellett található 1100 állandó lakosú települést a Pávai Vajna Ferenc által 1928-30-ban fúrt kút tette ismertté. Az 56 Celsius-fokos alkáli hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvizet tápláló forrás percenként 1,5 köbmétert szolgáltat. A gyógyvíz tartalmaz kloridot, bromidot, fluoridot, nátriumot, kálciumot. A víz kiváló hatású a nőgyógyászati, reumatikus, mozgásszervi megbetegedésben (gerinc-, csípő-, térdízületi meszesedések) szenvedőknek, és alkalmas a balesetek utáni rehabilitációra is.

Bük
Az Európa-szerte ismert Bükfürdő a 20. század második felében Magyarország egyik legjelentősebb gyógyfürdőjévé fejlődött. Az 1282 méteres mélységből feltörő gyógyvíz a kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonátos termálvizek közé tartozik, kiválóan alkalmas csaknem valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére.

Debrecen
A kilencvenkét hektáros őstölgyes parkban található Debreceni Gyógyfürdő különböző hőfokú, fedett és szabadtéri medencéiben több mint negyvenféle minősített gyógykezelés közül választhat. Az alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvíz idült ízületi gyulladásos, porckopásos betegségek, ortopéd elváltozások, baleseti utókezelések, egyes szív- és keringési rendellenességek, nőgyógyászati betegségek számos változata esetében, valamint idegfájdalmak kezelésére alkalmas. A gyógy- és frissítő kúrák egy-, két- és háromhetes turnusokban vehetők igénybe.

Dombóvár-Gunaras
A Balatontól 70, Pécstől és a Mecsek hegységtől 45 km-re található Gunarasi Strand és Gyógyfürdő 55 Celsius-fokos termálvize alkáli-hidrogénkarbonátos hévíz, amelynek fluorid tartalma jelentékeny. Kiválóan alkalmas mozgásszervi betegség, gyomor-, bél- és epebántalmak, nőgyógyászati-, fogíny- és szájbetegségek kezelésére. Eredményesen alkalmazható bizonyos légzőszervi, szív- és érrendszeri elváltozásoknál, továbbá a bőrgyógyászat területén. A gyógyfürdő fiziko- és balneoterápiás eszközökkel, teljes körű gyógyászati szolgáltatásokkal (26-féle kezeléssel), szaunával, szoláriummal és szakképzett masszőrökkel várja egész évben a gyógyulni vágyókat.

Gyula
Az ország délkeleti részén, Budapesttől 220 km-re fekvő fürdőváros várfürdőjének vize alkálihidrogén-karbonátos, -kloridos gyógyvíz. A hat mélyfúrású kútból nyert, magas ásványianyag tartalmú, 72 Celsius-fokos víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, savas eredetű gyomorbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással. A gyógyulást, pihenést, sportolást kereső vendégek 18 medence közül válogathatnak. Ezen kívül iszappakolást, magnetoterápiás kezelést, galvánfürdőt, inhalációs kezelést, szénsavas fürdőt, tangentor kezelést, illetve gyógyúszást is választhatnak.

Hajdúszoboszló
A 70 éves múltra visszatekintő világhírű, egész éven át üzemelő termálfürdő az 1100 méter mélyről érkező 75 Celsius-fokos gyógyhatású termálvízzel különböző hőfokra töltött medencékkel, fizikoterápiás és balneoterápiás kezelések széles skálájával szolgálja a vendégek gyógyulását.

Harkány
A 180 éves múltra visszatekintő Harkányi Gyógy-és Strandfürdőt a "Reumások Mekkájának nevezik. A Batthyány család alapította fürdő jelenleg "Családi fürdőhely"-ként nemcsak a beteg és gyógyulni vágyó vendégeket várja, hanem a strandolni, kikapcsolódni vágyókat is egész évben.

Hévíz
A 47 500 négyzetméteres hévízi tó Európában az egyik legismertebb gyógyüdülőhely. A tavat egy igen korai geológiai periódusban keletkezett termálforrás táplál, mely percenként húszezer liter vizet ad, így a tó vize 72 órán belül megújul. A gyógyvíz hőmérséklete a nyári hónapokban 33-35 °C és télen sem csökken 26°C alá. A tó alját borító iszap különösen jó gyógyhatású, átmenetet képez a tisztán szervetlen iszap és a nagy szervesanyag-tartalmú fango között. Az iszap a hévízi vízzel keverve pakolásként kerül felhasználásra.

Kiskunmajsa
Az 1960-as években meginduló szénhidrogén-bányászat melléktermékeként felszínre törő 72 Celsius-fokos nátriumhidrogén-karbonátos termálvíz hasznosítása 1983-ban, szabadtéri medencékkel kezdődött, majd később átadták az impozáns faszerkezetű csarnokot is. Ott kapott helyet egy 36 és egy 38 Celsius-fokos gyógymedence, egy huszonöt méteres feszített víztükrű úszómedence, szauna, hideg vizes mártózó-medence, és szolárium. A szabadban gyógymedence, és egy 75x100 méteres strandmedence található.

Orosháza-Gyopárosfürdő
A korabeli sajtó által "Alföld Gyöngye"-ként emlegetett Gyopáros-tavat 1869-ben nyilvánították gyógyító hatású fürdőhellyé. A fürdő termálvizes medencéit 40-50 Celsius-fokos hőmérsékletű vízzel két mélyfúrású kút táplálja. A természetes alkáli-, hidrogén-karbonátos víz különböző mozgásszervi, gyulladásos, reumatikus és nőgyógyászati megbetegedések gyógyítására alkalmas. A gyógyfürdőzők részére egész évben nyitva tartó 365 négyzetméter vízfelületű fedett gyógymedence áll rendelkezésre, mely nyolc kádfürdőt is magában foglal. Emellett nyitott gyógyvizes medence is szolgálja a gyógyulni vágyókat.

Siófok-Igal
A Balatontól 35, Kaposvártól 25 km-re, jellegzetesen szelíd somogyi tájon, Igal védett völgyében fekvő fürdő egész évben üzemel. A termálfürdőben 651 m mélységből feltörő, 76 Celsius-fokos gyógyhatású termálvízzel különböző hőfokra töltött medencék várják a gyógyulni vágyó vendégeket. Az igali fürdő területén kilenc medence nyújt fürdési lehetőséget.

Túrkeve
A Budapesttől 160 km-re található strandon a 72 Celsius-fokos gyógyvizes medence kiválóan alkalmas idült reumatikus, ízületi, bőr- és nőgyógyászati betegségek gyógyítására, műtét utáni rehabilitációira.

Zalakaros
A Balatontól 20 km-re fekvő közel 800 éves települést a 35 éve feltárt termálvíz tette nemzetközileg ismertté. A szénhidrogén kutatófúrás során lelt 96 Celsius-fokos termálvíz nátrium-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz legjobb hatása a krónikus nőgyógyászati és fogágy megbetegedések gyógyításában, az idült gyulladásos ízületi betegségek esetében, az ortopédia, idegsebészeti és sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelésében igazolódott. A fedett fürdő egész évi nyitva tartása mellett a termálstrand szezonálisan üzemel.

Budapest
Csillaghegyi Strand Gellért Gyógyfürdő és Uszoda , Király Gyógyfürdő , Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, Palatinus Strandfürdő , Rác Gyógyfürdő , Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

(Forrás: Magyar Turizmus Rt.)

 

at11.gif (2795 bytes)


 

Home International Pages Hungarian Pages

E-mail: Phajas@axelero.hu


Copyright © 1997-2004 by AGROSERVICE Ltd., Hungary "AgriBusiness Club Project". ("AgriBusiness Club", "AgroForum", "Agropolis" "AgroTourism" and "Magyar AgroBiznisz" are copyright of Agroservice Ltd. Hungary.) All rights reserved.